Gezondheid

Gezondheidsrisico

De gezondheid van de Engelse Springer Spaniël wordt zo goed mogelijk bewaakt. Het in stand houden van een ras, of het nu de Engelse Springer Spaniël betreft of een ander ras, brengt risico’s met zich mee. Dit komt, omdat binnen een ras de geselecteerde ouderdieren voor de fokkerij een beperkte genetische variatie bezitten in vergelijking met de genenpoel van alle soorten honden wereldwijd. Daarom is de kans op erfelijk overdraagbare aandoeningen binnen een ras groter dan bij kruisingen van honden van verschillende rassen.

Fokreglement

Om de risico’s op erfelijk overdraagbare aandoeningen te minimaliseren, is het fokreglement opgesteld (na te lezen op deze website). Het fokreglement stelt een aantal zaken verplicht, zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van verschillende genetische testen bij de ouderdieren, het niet ongelimiteerd inzetten van een hond voor fokkerij en het voorkomen van kruising van dieren met familiebanden.

Database

De uitslagen van de uitgevoerde verplichte onderzoeken worden vastgelegd in de Engelse Springer Spaniël database. In deze database kunnen de bloedlijnen van de honden tot ver in het verleden worden teruggezocht en kan ook de inteeltcoëfficiënt worden berekend bij een kruising van bepaalde ouderdieren.

Bekijk de database

 

Melden van gezondheidsproblemen

Ook de Engelse Springer Spaniël heeft te maken met een aantal genetisch overervende aandoeningen. Om de gezondheid van ons ras zo goed mogelijk te kunnen behouden, is het belangrijk dat u gezondheidsproblemen bij ons meldt. Zo kunnen wij m.b.v. onze database, proberen in kaart te brengen waar een bepaalde erfelijke aandoening vandaan komt en het kruisen van bepaalde bloedlijnen beter bewaken. Melden van gezondheidsproblemen kan via het e-mailadres: info@esscn.nl.